Овочі, зелень
Овочі - їстівні плоди та зелень рослин. Їх основу становлять вуглеводи, а білків і жирів в них практично немає. В той же час є багато біологічно активних речовин – вітамінів, органічних кислот, клітковини, пектинів. Вживати овочі потрібно регулярно: згідно моделі «здорової тарілки» вони повинні становити чверть всіх продуктів, з'їдених за день. Плануючи раціон, бажано враховувати не тільки свої смаки, але і рекомендації дієтологів – намагатися їсти більше різнобарвного. Колір овочів надають фітонутрієнти, які також захищають від різних захворювань. Червоні овочі – джерело бета-каротину, лікопіну, вітаміну С. Вони запобігають розвитку раку і хвороб серця, оздоровлюють травну систему. Зелені – джерело вітамінів А, С, К, фолієвої кислоти, хлорофілу, лютеїну, кальцію. Їх треба їсти, щоб знизити рівень «поганого» холестерину в крові, нормалізувати тиск, зміцнити зуби і кістки, зберегти зір. Помаранчеві – містять бета-криптоксантин і бета-каротин, корисні для здоров'я дихальної системи, шкіри, очей. Синие и фиолетові – джерело антоціану та ресвератролу, володіючих противовозапальним ефектом та захищає від старіння. Білі – джерело сірки, аліцину, кверцетину, а вони допомагають контролювати вагу, тиск, володіють противозапальним та противораковою властивістю.
Зелень – молоді пагони рослин. Найчастіше їх додають у салати, супи, але можна їсти окремо. Цінують за виражений смак: зелень ферментована, багата на ефірні олії, гіркоти, також у ній багато корисних речовин (вітаміну С, кальцію, фосфору, магнію, фолієвої кислоти, цинку, заліза, селену, фітонцидів, або рослинних антибіотиків).